XII. - Voľný čas a zábava.

03.05.2011 08:48

 

Voľný čas na vlečnej lodi sa dal tráviť rôznym spôsobom. Lodníci veľa a často čítali knihy a časopisy. Na každej lodi bolo veľa  kníh ale každý si na plavbu nosil aj svoje vlastné. Podnik mal v Bratislave knižnicu ktorá tiež slúžila potrebám zamestnancov. Obľúbené boli aj brožované kriminálky a dobrodružné príbehy. Lodníci často lúštili krížovky.

Karty sa hrávali na každej lodi a člnoch. Mariáš, poker, žolík a iné vedeli zaujať partie celé hodiny. Vykladaný pasians som tiež často videl hrať najmä kuchárky. Šach bol tiež obľúbenou hrou. Turnaje sledovalo často aj publikum z posádky. Iné spoločenské hry ako človeče, dáma, domino sa hrali na každej lodi.

Sledovanie televízie v salóne bolo možné iba pri zakotvení lode alebo plavbe proti. Anténa mala v salóne koliesko ktorým ju bolo potrebné natáčať do smeru signálu. Ak bol vysielaný hokej, futbal sledovala ho celá posádka a fandila. Reč cudzích  štátoch  v ktorej sledovali vysielanie lodníci dobre poznali. Ak hlavne mladší nerozumeli tak im to preložili.

Na zadnej časti paluby pod oblúkmi bola strieška. Pod ňou lavice a stôl. Poobede a podvečer sme tam často sedávali, rozprávali sa a sledovali okolie a iné lode. Veľmi obľúbené miesto na lodi.

Na lodi BLANÍK v zadnom podpalubí mal kajutu strojník 2 p. Marček. U neho sa konali diskotéky a žúrky. Z magnetofónu púšťal rôznu hudbu. V tej dobe skupina ABBA mala veľký úspech a ešte BONEY M. Keď sa kormidelník lode p. Mleziva sťažoval na hluk tak dostal od neho po ústach. Jeho chyba, sám chcel bývať vzadu. Inak v zadnom podpalubí bolo lepšie bývať pre voľnejšie vsťahy ako v prednej časti lode. Tam boli všetci vážnejší. Nehodilo sa to k ich postaveniu. Dôvod bol aj ten že, slúžili často v noci a museli sa vyspať. Ak mal člen posádky sviatok tak u seba usporiadal oslavu. Ráno sme mali bolesti hlavy a museli sa liečiť. V lete uhorkami (kvašáky).

Počas státie v prístavoch sa chodilo do kina, na tanečné zábavy a diskotéky. Hlavne v Rumunsku. V Izmaili do klubu lodníkov (moriakov). Popri konzumácii vodky a šampanského sa tam hral stolný tenis. Často sa konali turnaje medzi našimi ale aj cudzími loďami. Rôzne prednášky, súťaže a akcie tam boli skoro  každý deň. Klub organizoval výlety do Odesy, Kišineva, na rôzne družstvá spojené s ochutnávkou moldavských vín, ovocia... Veľmi obľúbená forma trávenia času na plavbe. Výlety boli aj na jazero Jalpuch. Nachádza sa  severne od Izmailu, Má slanú vodu a jašili sme sa tam vo vode celí deň. Lodník sa naozaj nemal čas nudiť.