Vymenili starú za novú

17.02.2011 13:23

www.zilinskyvecernik.sk rok 2005, č. 48

Novú loď Slanica, ktorá bude prevážať pasažierov cez Oravskú priehradu na Slanický ostrov umenia, dopravili v uplynulých dňoch do oravského prístavu.

Loď z produkcie slovenskej firmy LB Jacht stála desať miliónov korún, a financie odsúhlasili poslanci Žilinského samosprávneho kraja. „Na základe rozumného stanoviska poslancov uznali všetky argumenty a schválili z rozpočtu pridelenie desiatich miliónov na výrobu a nákup novej lode pre Oravskú galériu,“ informovala riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Loď je dlhá 17,5 metra, široká 4,7 m, pojme 55 osôb a posádku. Plavidlo so 125-kilowattovým motorom zatiaľ neotestovali rýchlostne. Zimu strávi na brehu (pre loď je to šetrnejšie), a prvých návštevníkov prepraví až v máji budúceho roku. Jej životnosť odhadujú na približne 40 až 50 rokov.

Loď, ktorá ukončila poslednú sezónu na priehrade, postavili v roku 1947. Užívali ju od roku 1973. Už vtedy ju dostala Oravská galéria do užívania ako vyradenú. „Aj napriek tomu nám slúžila plných 30 rokov, premávala na Slanický ostrov umenia na Oravskej priehrade, ktorou sme prevážali návštevníkov, zabezpečovali expozície a všetko, čo k tomu patrí,“ skonštatovala E. Ľuptáková. Lodné osvedčenie od tohto plavidla bolo platné do konca tejto sezóny do 15. septembra 2005. Jedine veľmi náročná a drahá rekonštrukcia by bola tejto starej lodi pomohla, aby plávala ďalej.

Na Slanickom ostrove umenia sa nachádza jediná trvalá expozícia zo všetkých osemnástich galérií na Slovensku, ktorá si vďaka tejto lodi na seba zarobí. „Napríklad počas tejto sezóny za obdobie štyroch mesiacov previezli na ostrov približne tridsaťtisíc návštevníkov,“ uzavrela šéfka tretej najnavštevovanejšej galérie na Slovensku.

-sim-