V. - Vlajky a ich používanie

03.05.2011 08:43

 

Používanie vlajok  sa riadi predpismi a zvykom. Ak loď bola na našom úseku – území niesla  len štátnu vlajku  -  vtedy Československú. Umiestnenie stožiaru závisí od typu lode. Vlečná ju má na streche pri kozlíkoch. Tlačná a nákladná na korme.

Pri prechode hranice a vstupe na územie cudzieho štátu sa na menší stožiar  na  priedi lode vytiahla ich vlajka. Je vždy menšia ako naša štátna. Pri stretnutí vojenskej lode na dolnom Dunaji išiel člen posádky k našej vlajke a v okamihu stretu lodí ju pozdravil  stiahnutím a opätovným vytiahnutím na stožiar. V sobotu, nedeľu a sviatky sa na predný stožiar vytiahla ešte podniková (ČSPD) a malá štátna vlajka. Pri západe slnka sa vlajky stiahli a zbalili. Ráno na svitaní za znovu vytiahli.

Pri obsluhe sa dbalo aby lodník nebol polonahý ale primerane oblečený. Sám som bol toho svedkom na lodi Tábor. Pri obzvlášť slávnostných príležitostiach sa na lodi umiestnila vlajkosláva. Na lanku ktoré viedlo od priedi na stožiar a ďalej ku korme boli malé vlajočky signálnej abecedy. Napríklad ak loď prevádzala vyhliadkové plavby v Bratislave na 1-9. mája. V 70 rokoch bežná činnosť.