Poriadok k plavbe osobných pltí na vodnej ceste Hron v úseku Banská Bystrica – Revištské Podhradie

12.04.2010 16:31

ŠTÁTNA PLAVEBNÁ SPRÁVA

Prístavná 10, 821 09 Bratislava 2

 

 

č. j.: 1015-BB1/2010

 V Bratislave 12.04.2010

 

                                                                                                 


PLAVEBNÉ OPATRENIE

č. 20/2010

ktorým sa vydáva Poriadok k plavbe osobných pltí
na vodnej ceste Hron v úseku Banská Bystrica – Revištské Podhradie

 

 

Časť I.
Úvodné ustanovenie

 

čl. 1


K zaisteniu bezpečnosti a plynulej plavebnej prevádzky na vodných cestách vydáva Štátna plavebná správa (ďalej len „ŠPS“) v súlade s ustanovením § 39 písm. n) bod 2. zákona č. 338/2000 Z. z. o vnútrozemskej plavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) a Výnosu MDPT SR č. 1740/M – 2001, ktorým sa vydávajú Pravidlá bezpečnosti prevádzky plavidla po vnútrozemských vodných cestách SR (ďalej len „pravidlá“) Poriadok k plavbe osobných pltí na vodnej ceste Hron v úseku Banská Bystrica – Revištské Podhradie (ďalej len „poriadok“).

čl. 2


Na účely tohto poriadku je:
- osobnou plťou špeciálne zostrojené malé plavidlo, podliehajúce registrácii na ŠPS.

Časť II.
Používanie vodnej cesty

čl. 1


1. Poriadok sa vzťahuje na úsek rieky Hron od r.km 181,00 po r.km 114,50 pre plavbu osobných pltí.

2. Plavba je povolená na rieke Hron v úseku od nástupišťa Banská Bystrica na ľavom brehu r.km 181,00 po prístavisko Revištské  Podhradie r.km 114,50 v období od 01.04. do 30.10. len v dennej dobe, t.j. od východu do západu slnka.

3. Plavba je zakázaná:
a) v období od 01.11. do 31.03. nasledujúceho roka,
b) za zníženej viditeľnosti,

čl. 2


1. Každú činnosť na vodnej ceste alebo v jej ochrannom pásme, ktorá by mohla ovplyvniť plynulosť plavby alebo prerušenie plavebnej dráhy možno vykonávať, len po predchádzajúcom súhlase ŠPS.

2. Je zakázané naťahovať cez predmetný úsek vodnej cesty laná, okrem r.km 173,00, kde je slalomová trať (minimálna výška lán je 3 metre nad najvyššou plavebnou hladinou), hádzať do vody predmety, ktoré by ohrozovali plavbu, poškodzovali plavidlá a znečisťovali prírodné prostredie rieky Hron.

3. Akékoľvek stavby, ktoré zasahujú do vodnej cesty, alebo ktoré ju križujú možno vybudovať len so súhlasom ŠPS. Vlastník stavby na vodnej ceste je povinný túto označiť v zmysle Pravidiel.

čl. 3


1. Vodca osobnej plte je povinný pred odplávaním oboznámiť sa s plavebnými pomermi, vodným stavom a naplavenými alebo inými prekážkami.

2. Vzdialenosť medzi plavidlami plávajúcimi za sebou nesmie byť menšia ako 30 m.

3. Nie je dovolená plavba osobných pltí na rovnakej úrovni.

4. Plte majú prednosť pred ostatnými malými plavidlami.

5. Predchádzanie sa pltí je zakázané.

Časť III.
Povoľovanie verejných podujatí


Podmienky pre povoľovanie verejných podujatí na vodnej ceste vzťahujú ustanovenia osobitného predpisu ).

Časť IV.
Spôsobilosť plavidiel na plavbu


1. Osobná plť musí mať počas plavby minimálnu výstroj – 3 veslá, 1 lodný hák, 2 záchranné kruhy umiestnené 1 vpredu a 1 vzadu s lankami 15 – 20 m dlhými, 2 vyväzovacie laná 10 – 15 m dlhé, vylievačku.

2. Za riadny stav plavidla a spôsobilosť plavidla na plavbu zodpovedá jeho prevádzkovateľ. Ustanovenia Pravidiel o povinnostiach vodcu plavidla nie sú týmto dotknuté.

3. Záchranné a ostatné prostriedky musia vyhovovať príslušným technických požiadavkám.

 

Časť V.
Posádka a cestujúci

čl. 1


1. Posádka osobnej plte sa skladá z dvoch členov, z ktorých aspoň jeden – vodca – musí byť držiteľom preukazu spôsobilosti vodcu malého plavidla kategórie „D“. Druhý člen posádky, pokým nezíska plavebnú prax minimálne 30 plavieb, musí plávať pod vedením skúseného vodcu plte, ktorý má odplávané najmenej 100 plavieb. Prevádzkovatelia osobných pltí sú povinní písomne pred začiatkom sezóny predložiť ŠPS menný zoznam vodcov osobných pltí, ktorí budú v takýchto prípadoch viesť plť.

2. Na osobnej plti počas plavby môže byť max. 12 cestujúcich.

3. Je zakázané plavidlá preťažovať.

4. Z účasti na splave sú vylúčené osoby, ktoré sú pod vplyvom alkoholu a iných omamných prostriedkov, ktoré vzbudzujú verejné pohoršenie a zvieratá.

5. Na osobných pltiach je zakázané prepravovať deti do veku 3 rokov.

čl. 2


1. Cestujúci môžu nastúpiť na plavidlo až po oboznámení sa s bezpečnostnými predpismi a na výzvu vodcu plavidla.
2. Cestujúci sú povinný uposlúchnuť príkazy vodcu plte, ktoré im dáva v záujme bezpečnosti plavby a zachovania poriadku na plavidle.

čl. 3


Povinnosti vodcu plavidla:

1. je zodpovedný za nosenie záchranných prostriedkov na plavidle u detí vo veku od 3 do 15 rokov a u osôb, ktoré nevedia plávať, ostatné osoby musia mať vesty vo svojom dosahu; pri náhlej zmene poveternostných podmienok alebo na príkaz vodcu plavidla počas plavby sú povinní nosiť záchrannú vestu všetci cestujúci.

2. je povinný zabezpečiť správne rozmiestnenie osôb a vecí na plavidle tak, aby nebola ohrozená stabilita plavidla a tým bezpečnosť cestujúcich.

3. je povinný v prípadoch hroziaceho nebezpečenstva, pre ktoré nie sú v plavebnom opatrení osobitné ustanovenia urobiť všetky opatrenia, ktoré vyžaduje bezpečnosť plavby na odvrátenie ohrozenia najmä ľudského života a stavieb a zariadení nachádzajúcich sa na vodnej ceste.

4. v prípade vytvorenia akejkoľvek plavebnej prekážky je povinný ju v čo najkratšom čase na vlastné náklady odstrániť.

5. ak osobám na plavidle hrozí bezprostredné nebezpečenstvo musí použiť všetky dostupné prostriedky pre ich záchranu.

6. ak sa nachádza v blízkosti iného plavidla postihnutého nehodou spojenou s ohrozením osôb je taktiež povinný poskytnúť okamžitú pomoc, pokiaľ tým neohrozí bezpečnosť vlastného plavidla.

7. plavidlá mimo prevádzky v prístaviskách musia byť zabezpečené tak, aby v prípade náhleho zvýšenia vodnej hladiny neboli odplavené.

8. počas plavby musí mať pri sebe vodca plavidla podliehajúceho registrácii na ŠPS preukaz odbornej spôsobilosti vodcu malého plavidla, platné lodné osvedčenie a doklad o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou plavidla.

9. posádka osobnej plte musí byť riadne ustrojená a nesmie riadiť plavidlo v stave únavy, alebo pod vplyvom alkoholu či iných omamných prostriedkov.


Časť VI.
Poznávacie znaky plavidiel


1. Malé plavidlá podliehajúce registrácii podľa osobitných predpisov ) musia mať na lodnom telese evidenčné označenie určené Štátnou plavebnou správou.

2. Evidenčné označenie alebo poznávacie znaky musia byť viditeľne označené na vonkajšej prednej strane plavidla na obidvoch bokoch čitateľne a nezmazateľne latinskými písmenami a arabskými číslicami bez ozdôb s min. výškou 10 cm. Musia byť nanesené bielou farbou na tmavom podklade alebo čiernou farbou na svetlom podklade.

3. Evidenčné označenie alebo poznávacie znaky sa musia udržiavať v čitateľnom stave.

4. Na plti musí byť vyznačená čiara max. ponoru v strednej časti na obidvoch bokoch v dĺžke 50 cm, nad ktorou je vyznačený max. počet cestujúcich: ,,Max 12 cestujúcich“.

5. Malé plavidlá nepodliehajúce registrácii musia byť označené v zmysle Pravidiel. )

Časť VII.
Osobitné pokyny


1. Vodcovia plavidiel sú povinní plniť osobitné pokyny  plavebného inšpektora, ktoré im dáva v záujme zabezpečenia bezpečnosti a poriadku v plavbe.

2. ŠPS je oprávnená pri akomkoľvek ohrození bezpečnosti plavebnej prevádzky plavbu zakázať alebo obmedziť v prípadoch, ak plavidlo, posádka, výstroj alebo osoby v zmysle Časti IV. a V. nevyhovujú ustanoveniam tohto Poriadku.

3. Vodcovia plavidiel sú povinní vytvoriť orgánom ŠPS vykonávajúcim štátny odborný dozor podmienky umožňujúce kontrolu dodržiavania ustanovení tohto Poriadku a ostatných predpisov týkajúcich sa plavby.

4. Prevádzkovateľ osobných pltí je povinný viesť denne prevádzkovú knihu, ktorá musí obsahovať dátum, čas plavby, evidenčné číslo plte, posádku a počet prepravovaných osôb, prípadne iné dôležité záznamy.

5. Zmeny a výnimky z tohto Poriadku môže udeliť ŠPS.

Časť VIII.
Prístaviská


1. Nástupnými a výstupnými prístaviskami sú vymedzené priestory na ľavom brehu, ktoré spĺňajú podmienky vyväzovania pltí a bezpečného nastupovania a vystupovania prepravovaných osôb.

2. Nástupné a výstupné prístaviská vyznačí prevádzkovateľ plavby príslušnými signálnymi znakmi v zmysle Pravidiel a vodočetnými latami s označením maximálnej a minimálnej plavebnej hladiny.

3. Na nástupnom prístavisku musí byť na viditeľnom mieste umiestnený výtlačok tohto Poriadku, aby sa mohli cestujúci pred každou plavbou oboznámiť s jej ustanoveniami.

4. Prevádzkovatelia osobných pltí sú povinní v zmysle Pravidiel ) označiť nástupné prístaviská znakom E.5 s doplňujúcou informáciou PLTE.

5. Prevádzkovateľ osobných pltí zodpovedá za čistotu v priestoroch výstupiska a nástupiska.

Časť IX.
Záverečné ustanovenia


1. Zrušuje sa plavebné opatrenie č. 31/2006, ktorým sa vydáva poriadok k plavbe osobných pltí na rieke Hron v úseku Banská Bystrica - Revištské Podhradie.

2. Týmto Poriadkom nie sú dotknuté práva a povinnosti ostatných orgánov a organizácií štátnej správy.


Ing. Jozef MORAVČÍK
riaditeľ Štátnej plavebnej správy
a vedúci služobného úradu