Plávajúce dielne PD a PD1

09.03.2011 13:44

Autor: kpt. Milan Kučera

Plávajúca dielňa PD. Tzv. Učnovský čln. Konverzia člna typu 10000 (?) na stredisko praktického výcviku učňov ČSPD.

Začiatkom 80 rokov doslúžil tzv. učňovský čln (6000/7000 ?) ktorý bol od jari do jesene zakotvený v Rusovciach na toku Dunaja. Tam prebiehal výcvik na veslových a motorových loďkách, spletanie lán, meranie hĺbky, hádzanie vrhačkou a iné zručnosti ktoré potrebuje lodník vedieť při práci na lodi/člne. Dokonca sa tam aj potopil.

Z vyradeného člna 10000 ? vzniklo prestavbou zaujímavé plavidlo. V strednej časti postavili nádstavbu. V nej boli dielne. Korma zostala zachovaná. V 90 rokoch po zrušení učňovskéj školy stálo už iba v južnom bazéne Bratislava na pontóne č. 2. Používalo sa na rôzne účely (aj MDD) a před cca 5 rokmi bolo odpredané spločnosti LODZvyčajne kotví pri Eurovei v Bratislave. Zimuje v severnom bazéne bratislavského prístavu.

 

PD-1 v Komárne. ČSPD si dalo postaviť v 80 rokoch plávajúcu dielňu (mala aj dvojičku táto nebola prevzatá). Plavidlo bolo vybavené pre hlavné druhy prác a idea bola že, plavidlo sa pristaví k dielni a tam prebehnú potrebné opravy. Plná prevádzka bola 80 roky niečo ešte 90 ale dnes už sa nepoužíva. Bola snaha o odpredaj do Maďarska.

Foto: