Loď Slanica slúži posledné leto

17.02.2011 12:51

https://www.zask.sk/

Mala dvadsaťšesť, keď začala brázdiť vody Oravskej priehrady. Dnes má cez päťdesiat a dosluhuje. Rok 2005 je posledným, kedy Štátna plavebná správa udelila lodi Slanica povolenie na plavbu. Budúcu letnú sezónu vypláva z prístavu na Slanickej osade k ostrovu umenia loď nová. Zastupiteľstvo ŽSK odsúhlasilo na jej nákup 10 mil. Sk. V súčasnosti sa vyrábajú jednotlivé diely, hotová by mala byť už koncom októbra. Jej pracovný názov je Galerka 55, prevezie naraz 55 ľudí a na rozdiel od Slanice bude mať aj hornú vyhliadkovú terasu.

Kostol, pôvodne kaplnka z konca 60. rokov 18. storočia a kúsok pevniny okolo – Slanický ostrov umenia, kde loď Slanica premáva, je jedinou pamiatkou po piatich obciach, ktoré boli po napustení priehrady vymazané z mapy Oravy. V chrámovom priestore sú umiestnené plastiky a maľby tradičného slovenského ľudového umenia, v okolí kostola zas unikátne lapidárium oravskej kamennej plastiky. Expozícia umenia obkolesená vodnou hladinou je unikátom v strednej Európe.

Loď Oravskej galérie Slanica, kormidlovaná Stanislavom Bodoríkom, preváža turistov a milovníkov umenia na ostrov od roku 1973. „Nebyť osobného vzťahu kapitána k lodi, doslúžila by oveľa skôr,“ hovorí riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková. „Našiel si okruh zručných ľudí, tí dokázali opraviť a vyrobiť mnohé súčiastky, ktoré sa už nedali kúpiť. Aj keď i dnes je loď v stopercentnom technickom stave, vek sa oklamať nedá, finančné náklady na jej prevádzkovanie sú čoraz vyššie.“ Podľa predbežného dohovoru Oravskej galérie, odboru kultúry Úradu ŽSK a Liptovského múzea by mala byť loď Slanica prevezená na breh Liptovskej Mary. Zakomponovaná do prostredia pod archeologickou lokalitou Havránok bude slúžiť ako občerstvovacie zariadenie pre návštevníkov.

(lv)