Ján Jurica Pltníctvo na Váhu

16.02.2011 19:23

Podla informácie z r 2012 táto firma už neexistuje

Ján Jurica   Pltníctvo na Váhu

Tel:      +421 33 7628 185, mobil: 0905 409 703

Mail:    jan.jurica@stonline.sk

Web:    https://www.plte.szm.com/index.html

 

Nezabudnuteľný zážitok na vás čaká z romantickej plavby plťou po najdlhšej slovenskej rieke Váh, ktorá trvá približne 2 hodiny. Plavba sa začína v úseku blízko obce Horná Streda, 300 m pod diaľničným nadjazdom. Trasa plavby dlhá 9 km sa končí v Piešťanoch pred hotelom Magnólia.

Na plti sa môže prepravovať 12 dospelých osôb, ktoré sedia na pohodlných čalúnených laviciach s operadlami.
Konštrukcia plte je schválená Štátnou plavebnou správou v Bratislave. Splav zabezpečujú dvaja pltníci, oblečení v piešťanskom kroji, ktorého charakteristické črty sú srdce a tulipán, vyšité na bledomodrom súkne. Biela košeľa je zdobená žltou výšivkou na rukávoch.

Rieka Váh dostala pomenovanie od latinského slova "VAGUS", čo znamená túlavý, blúdiaci. Jedna z povestí hovorí, že všetky rieky sveta mali presne určený smer toku, len Váh tečie kadiaľ chce.
Rieka vzniká sútokom Čierneho a Bieleho Váhu pri obci Kráľova Lehota v nadmorskej výške 665 m. Jej celková dĺžka je 351,3 km. Ústie rieky sa nachádza v Komárne, kde sa vlieva do Dunaja.

Myšlienka obnoviť pltníctvo na Váhu vznikla cez letné prázdniny v roku 1992, počas stanovania pri Váhu v časti Bodona pri Piešťanoch.

Mladšiu dcéru Janku napadlo, že by sme sa mohli splavovať na nafukovacích matracoch z hornejšieho úseku toku Váhu nad Piešťanmi, približne 6 km od ich severného okraja. Okamžite som si predstavil Pieniny, splavy po čarokrásnom Dunajci. Čo keby niečo podobné bolo aj u nás? Zobrali sme veľkú nafukovačku a pustili sme sa dolu Váhom. Čakalo nás príjemné prekvapenie. Vodopády, rozkvitnutá príroda, spev najrozličnejšieho vtáctva, pohľad na množstvo rýb, jednoducho nezabudnuteľný romantický zážitok. O krátky čas sme vycestovali na výlet do Červeného Kláštora, aby sme posúdili, čo potrebné je urobiť na realizáciu nášho nového projektu. V spolupráci s pánom Antonom Mačutekom a jeho spoločníkov z Červeného Kláštora sme 1. a 2. októbra odskúšali možnosť splaviť náš úsek na plti z Dunajca. A vyšlo to. Technicky bola plavba realizovateľná, zostávalo už len vybaviť zákonmi stanovené náležitosti na podnikanie v tejto oblasti a postarať sa o získanie zákazníkov.

1. mája 1993 sme uskutočnili prvý komerčný splav. Zákazníkov nám prisľúbila dodávať jedna z piešťanských cestovných kancelárií, ale zostalo len pri sľuboch. Splavovanie sme preto na pár rokov prerušili a jeho obnovenie sme zrealizovali po hroziacich sa záplavách na rieke Váh v roku 1997. Zaujímavé bolo vidieť prírodu z plte ihneď po klesnutí vody na jej štandartný prietok. Konštrukciu plte sme prispôsobili našej klientele, ktorá pozostáva hlavne z nemeckých turistov, ktorí sa prišli liečiť do Piešťan a potrebujú doplňujúci program na vyplnenie voľného času.

Zamerali sme sa hlavne na bezpečnosť a kvalitu našej činnosti. Uspokojíme aj tých najnáročnejších zákazníkov, poskytneme im zaujímavé informácie o Váhu, histórii pltníctva, o okolitej faune a flóre, o hradoch a historických pamiatkach, o Piešťanoch.... Naučíme ich spievať krásny šansón o Piešťanoch a Váhu.
Že sa nám to darí, svedčí aj fakt, že mnohí ľudia sa na naše splavy vracajú a tešia sa na náš program, ktorý sme im pripravili. Za tých niekoľko rokov našej činnosti už boli na našich splavoch niektorí klienti 3-4 krát.